Saturday, October 17, 2009

Rasa macam nak lempanggggg!!!

Kawan di belakang cubicle saya dapat satu call tapi dia biarkan. Bingit. Dah tiga kali berbunyi dia tak ambil call tu. Saya toleh dan angkat kening , dan dia cakap.."it's my mother". (dia set ringtone khas agaknya). Kemudian terdengarlah perbualan yang memang saya tak faham. Sesekali tinggi, sesekali marah, sesekali sigh...kemudian diam. Tak habis di situ, dia mengereng ke meja saya dan bercerita.
"You know what, my mother asked me to send her to hospital during this hr....grrr.. grrrr.. bla.. bla.....bla.. grrrrr.rggerrasgslkgjdklg...." Dia akhiri dengan ayat ini.. go to hell.. I don't care. That's her husband!"
Mula tadi mendengar saja dengan hati geram tapi bila sampai ayat terakhir tu, rasa macam nak bangun tampar mulut dia!
Alkisahnya mak dia telefon, ajak ke hospital .Pagi tu bapa dia tak nak breakfast kat rumah, pergi jumpa kawan minuk kat BM. Mak dia larang, sbb bapanya tu tak kuat berjalan, tapi si bapa degil juga ( bahasa dia la) nak keluar jumpa kawan yang baru balik dr KL, nak sambut Deepavali di kampung. Bapanya rebah di gerai minum dan dah pun di hantar ke hospital. Ibunya tak ada sesiapa di rumah telefon dia..
" oooo, mentang-mentang lah aku yang paling dekat, nak suruh aku pi hospital waktu kerja...sorry.." kat dia lagi. " Siapa suruh gatai-gatai pi minum kat luar dah tahu kaki tu dah tua, tak larat.."
Saya memang geram sangat.
"L, you should't do this".
"You want me to go now? No way!!"
"If I were you, I will go. Now!"
Lagi di nasihat lagi menjadi sombong dia ni. Di keluar pergi breakfast, waktu dia tak ada, Cat dan June dtg ke meja saya.
"Sis, you mmg berani tegiur dia depan-depan.. I takut wooo..."
"June, I am very sad. I tak tahan dengar dia marahkan mak dia walaupun i tak faham dia cakap apa dengan mak dia tadi. She's raising her voice to her mom, now her father kat hospital, mak dia nak visit, dia tak nak toklong hantar"

Bila L balik, Cat ( L reports to her) said.
"L, you should'nt do this.You should go and see yr dad".
"Yr mom needs help."
"No I don't want."

( hheiii........minah ni, ko nampak kecik jer kat mata aku)
Saya diam jer..
Cat skype me.. "sis.. say something la..."

Saya bangun dan pegang bahu dia. Cakap slow-slow...
"L..touch yr heart with yr righthand. Imagine in 15 years from now,when yr husband is ailing.. you call your daughter, and then she says the same words, they way you talked to yr mother just now.How would you feel...?
Kawan kita diam....
"L, tomorrow is Deepavali. Go!"

Lama jugak lah kawan kita ni diam. Kemudian dia balik. Termakan juga nasihat kami.
Saya cuma harapkan Deepavali tahun ini lebih bermakna bagi dia dan keluarga.

NO OFFEND ya. Ini kisah benar. Tak bermaksud nak menyalahkan , apalagi nak merendahkan individu,bangsa dan agama. Kejadian ini ada di sekeliling kita. Mana yang boleh kita perbaiki, kita patut betulkan.






11 comments:

Neeza Shahril said...

betul kak cik.. sama je melayu ke cina ke india ke.. ada je yang perangai cam tu... kita selalu lupa esok2, anak kita pun akan buat kita cam tu kalau kita buat orang tua kita cam tu..

syabas kak cik... itulah namanya sahabat sejati.. :)

cikMilah said...

Ja, ada yang lupa kita kena ingatkan...

hanieliza said...

Salam..
memang rasa nak marah sesangat bila baca kisah ....
satu anak cakap ngan ibu yang melahirkannya begitu kasar..

kakliza cukup takut sekiranya ada percakapan kita agak kasar ngan ibu..terasa amat berdosa..
mana tahu entah esok lusa kita tak sempat nak minta ampun..dia pergi meninggalkan kita...

dan syabas pada cik Milah kerana dapat mengawal perasaan marah dan menasihatinya...

Kak Elle said...

Milah sebagai kawan and colleague mmg patut kita tegur kat dia...tapi menengkeng kat mak dia mmg salah tak baik..glad dia dengar juga kata2 you:)

cikMilah said...

KakLiza, saya yang berdepan denagn di adah marah sangat. Nasib baik la dia jenis yang boleh terima kalau kita berkasar balik dengan dia. Rasa macam beban luruh dari bahu bila dia balik gi ambik mak dia dan ke hospital.

silversarina said...

Akak sebak bila baca n3 ni, memang bila sedang sibuk keje memang adakalanya kita lupa siapalah kita tanpa ibubapa yang membesarkan kita. Alhamdulillah cikmilah berani tegur dia sebab akak rasa dia juga macam kita yang mudah lupa dan lalai . Semoga dia akan lebih sdar tentang tanggungjawab dia sebagai anak .

sya said...

Cik Milah... here mothers husband bapakdia jugakkan? Geram bila baca ..kalau sya pun memang sya tegur gak.

And kalau kena nga bangsa kita,au kena sepak aje kalau melampau..

isk tak faham org begini

Ibu n Abah said...

Salam cik milah,
Macam iklan Arwah Yasmin Ahmad pulak... menjelang deepavali...

cikMilah said...

KakElle, paling tak sanggup dengar dia marah mak dia.

cikMilah said...

KakRina, harap-harap selepas itu dia sedar..

cikMilah said...

Sya.. mmg ringan jer tangan ni nak melayang!!

Ibu n Abah, ha ah.. drama sebabak!