Monday, July 6, 2009

Nescafe

Aroma nya sudah cukup meransang deria….la ni ada pulak M8y@ K**** buat iklan, ada kandungan anti oksidan pulak….Tergoda jugak dengan perkataan anti oksidan tu, nuuun....jauh jauh di sudut hati… ala … marketing gimmick!!!!!
( marah orang N5st!5 baca entri ni)
Saya pernah berjaya melawan kenikmatan minum Nescafe selama 9 bulan…Lansung tak beli Nescafe. ( Untuk baking - kek kopi atau kek chohcolate moist – saya guna instant coffee khas untuk baking yang di beli di kedai baking needs). Saya pujuk my other half supaya stop taking nescafe, sbb kalau ada stok kat rumah mesti saya nak minum jugak!
Sorry mate…..kih kih ihhh, kejamnya sang isteri! Tapi selepas bbrp waktu, kesian jugak, sebab dia suka nescafe O ais pada hari panas !
Lepas makan malam nak juga nescafe 0 panas atau nescafe susu. Kekadang saya buatkan neslo ( Nescafe campur milo)
Ok lah, dah lama sikit, saya pun mula beli nescafe.


Anak cakap; Aik?

Jawab saya, ini untuk Abah , dan tetamu.
Untuk tetamu selalunya saya hidangkan nescafe susu.. ini dah jadi trademark, especially sepupu-sepupu lelaki. Depa kata nescafe kakcik sedap, nnnntah lah.. sbb saya jarang sekali minum nescafe susu yg saya bancuh. BUkan saja nescafe susu, malah apa jua minuman yang bercampur susu, saya tak berapa suka. Kalau kopi , teh atau nescafe, nak yang O. Tulen! Ada sorang tu, suami pada sepupu saya suruh isteri dia belajar buat nescfe ala-kakcik ni…Sorry ya, bukan nak bangga diri, tapi depa kata sedap.. nak buat camana..malah suami anak sedara saya pun suruh isteri dia belajar bancuh nescafe macam Maksu..ha ha .. perasan! Saya pun sebenarnya belajar dari isteri sepupu saya juga.. orang Johor tuuu...
Meh, cikMilah nak habaq mai..

Nescafe-O: Sesudu besar serbuk nescafe + 7 sudu gula pasir kasar = satu teko penuh air menggelegak! Dalam 6-7 cawan gitu…
Nescafe susu:Satu teko air menggelegak, 3-5 sudu besar susu pekat. Kacau hingga susu larut, then tambah serbuk nesafe sedikit demi sedikit sambik di kacau hingga mendapat rasa, warna dan kepekatan idaman anda
….

Ermmmm… nikmatnya terasa segar seluruh urat saraf……
Sembilan bulan saya berjaya mengekang nya….
Tapi sejak 2 minggu ni…..huhuhu…saya kembali minum nescafe…..Saya mula ambil nescafe semula sebab ia di hidangkan waktu mesyuarat. Kemudian melarat waktu kerja, nak segarkan mata dan minda ( konon)…tengok MPN, MSDS ; pening dengan technical term, walau di bantu jurutera, saya pening jugak, dengan mechanical and chemical term ni….

Mula mula tu ok lah, tapi semakin hari makin berat.
… ishhhh.. tak leh jadi...
Hari ini , sekali hirup… hmmm….
setengah mug, lepas ½ jam…. rasa masam di lidah,
Minum lagi habiskan baki yang masih suam …
rasa mual angin menolak dari tekak , sendawa bau nescafe… ishhhh…. buruk nya…
Sangatlah tak selesa…saya lari ke surau, gosok gigi…
tak lama lepas tu rasa mencengkam di bahagian belakang kepala.
………ini MEMANG tak boleh jadi…)
Tambah lagi.. dada rasa berdebar….
Oh nooo…. no….no more nescafe….

I need a strong will power…
No nescafe…it 's more bad than good to my system….

Simptom tu pernah saya lalui dulu...memang sah badan dah tak leh tolerate dengan nescafe. Tak macam dulu, masa kerja dengan syarikat Jepun saya minum nescafe tanpa gula! Agaknya quota untuk nescafe dah penuh. Tak leh masuk dah...

(Baru teringat pesan Abang Long.. jangan sesekali sentuh Nescafe.. )

16 comments:

silversarina said...

Akak pun tak berapa minat nescafe , memang dah lama tak minum lagipun doktor pun larang .

Teringin hot chocolate lah pulak ...eeemm.

tulipurple said...

bila bley dpt rasa nescafe susu sis plak..huhu.
sy sejak nandong ni,pg memang cari nescafe C...layanzzz.

cikMilah said...

KakRina,yeaaahhh.. lets chocolates...or tea..

cikMilah said...

Wawa...sedap memamng sedap, tapi simptom akak tu membimbangkan....secawan nescafe has to be accompanied by 5 cawan air suam selepasnya ya....

Mimiamilia said...

saya takleh minum nescafe.nanti pening-pening lalat...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

saya pun tak leh ambik nescafe..asyik nak terkencing jer, sampai tercicir..hihihi

zany said...

saya dah jumpa 2, 3 orang yang tak senang duduk selagi tak pekena nescafe dalam sehari.ketagih tu.

Masayu said...

tu tandanya, cik milah buat neskafe dengan penuh kasih sayang baru ummphh!!

cikMilah said...

cikMimi, elok di jauhkan, tak rugi pe ponn....:))

cikMilah said...

hihihi, sampai gitu skali KakEzza, kira jimat la tu ya, tak yah beli , selamat budget....

cikMilah said...

Zanyyyyyy........I WAS at that stage before!!!!

cikMilah said...

Hi Mas.. aha...prepare with full of love gitu... hihihi...

sya said...

Cik Milah dulu doktor suruh sya stop Nescafe, dptlah stop dlm 2-3 bulan pastu kak ani suruh minum Kopi Redguara. Sya minum le pastu bila redguara habis sya minum nescafe semula.

Hari ni masuk 2 bulan sya tak sentuh nescafe/kopi sbb sakit kepala yg teruk sgt. Alhamdullilah skrg ni dah kurang sakit kepala dah. Kalau dulu bangun pagi dah sakit dah

MULAN said...

oowww... a cup of coffee is a must every morning... nescafe poonnn besstt..!! pastu can tido lena..!!

pB said...

salam

pB , tiap tiap hari mesti pekena Nescafee O. Kecuali sabtu dan ahad , sebab kat umah tak ada serbuk nescafee pun....

Laracroft74 said...

sekali sehari minum tak pa kan..tak menjejaskan kesihatan lagi..kalau sehari sampai bercawan2tu memang mabuk nescafe.. Dr ada bagitau ceq punya husband to stop minum nescafe pasal tak bagus untuk orang yg ada high blood pressure..la ni ceq buat milo jer dah..