Friday, January 23, 2009

Jobless

pray for me dear friends
I am among those 1500 manufacturing site employee terminated before
the CNY holiday





blank




the MOST beatiful words is ALLAH
the MOST beautiful song is AZAN
the world perfect encyclopedia is QURAN
the best exersice is SOLAT
the best diet is FASTING


hang on there, tough cookie!!!!!

30 comments:

Kak Elle said...

Salam cikmilah if you are shocked so am I with this news.My prayers that you'll find another job soon and in meanwhile do take a break ya?

I know its not easy to find a steady job with the market so tight now and all the best to you.

hugs

Ummi365 said...

cikmilah, my prayers are with you. semoga cikmilah cepat dapat kerja lain. please buzz if you need to talk.

Mrs LVoe said...

Salam sis,
im quit shocked :( insyaALLAH sis ade rezeki nnt. my prayers always be with u. take care.

Norabella said...

Salam CikMilah, Sabar ye. Memang tak mudah..but rezeki tu pasti ada untuk kita, insyaallah.

aNIe said...

Cik Milah...doa akak untuk cik Milah...Rezeki itu ketentuan ALLAH...Insyaallah ada ditempat lain utk cik Milah...sabar dan tabahkan hati...

Take care....

silversarina said...

tabahkan hati, ini semua dugaan dari Yang Maha Kuasa , InsyaAllah rezeki cikmilah ada , mungkin di bidang yang berlainan , bakat dan kelayakan yang ada pada diri akan menyambung rezeki , itu doa akak sekeluarga. Amin.

Queen Of The House said...

CikMilah, when one door closes, another one opens. Insyaallah rezeki akan ada ...

LiLa said...

Sabar ye kak... dugaan dari Allah. Mungkin ada hikmah disebalik semuanya...Take Care!

xoxo

Fakhzan Marwan said...

Salam Kak,

Sabar ya, ujian itu adakalanya penghapus dosa, atau pun pengangkat darjat...insyaAllah, Allah akan bantu, disini saya ingin menurunkan sedikit ilmu yang diberikan oleh 3 ustaz saya, masyaAllah, mereka semua meminta saya membaca surah alam nasrah berulang2 sehingga 100x sehari, dalam menghadapi musibah, serta menjadi bacaan dalam solat hajat...

sabar lah kak, tenang2 sahaja ya, insyaAllah, ngak apa2, akak akan bisa punya income berganda2 later...:D take care ya....

tulipurple said...

ya Allah..terbeliak mata sy membaca N3 kali ini..shocked.
takper sis...insyaAllah,Dia Maha Penyayang lg Maha Pemurah..sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yg terbaik buat sis..insyaAllah rezki yg barakah pasti ada utk sis sekeluarga.Doa dr kami utk sis selalu :).

Neeza Shahril said...

Terkejut Neeza dengan berita ni. Ada baca news semalam pasal 1 company tu kena tutup. Mungkin company yang kak Cik kerja kot..
tapi dengarnya dia tak buang semua staff kan..
Neeza doakan yang terbaik untuk kak Cik.. terus kan berdoa kak cik.. Insyaallah, doa mampu mengubah qada' Allah...

ummu asiah said...

kak cik..

do'a kami semua utk kak cik..tapi tak pe..pasti ada peluang dan ruang lain.

Allah telah mengurniakan pada Kak Cik dgn kebolehan yg bermacam..masak, buat kek, craft dan lain-lain..InsyaAllah..masa inilah digunakan sepenuhnya dan sebaik mungkin...

dari segi do'a dan amalan menurut sunnah untuk murahkan rezeki pasti kakcik pun dah tahu kan..sama-sama kita semua amalkan..solat sunat dhuha..baca surah Al-Waqiah..dll...

U can do it....InsyaAllah...yakinilah...

nurazzah8 said...

cik Milah, akak juga tergamam apabila membaca entri ini. Tapi apabila direnungkan kembali, mungkin ada hikmah disebalik semua ini. Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Jika kita bersandarkan kepada Allah semata, InsyaAllah hati kita akan tenang. Bersangka baiklah kepada Allah.

Cadangan akak, why not cikMilah gunakan kelebihan dan kepandaian cikMilah dalam bab masak-memasak untuk venture into this business...kalau akak dekat dengan cikMilah, sure akak dah order biskut2 atau cupcakes yang cikMilah buat....atau cikMilah ada buat long distance delivery?

Semoga tabah menghadapi hari-hari setrusnya dibawah Rahmat Allah SWT...

Abang Long said...

Ramai yang senasib. Yang penting bertenang. Ingat balik tujuan kita hidup diatas muka bumi dan apakah matlamat akhir kita. InsyaAllah.

Nong said...

I am sad to hear about your situation and kami doakan semoga permudahkan urusan dan dapat peluang kerja di tempat lain...

Take care...

Umi Kalthum Ngah said...

Dear Cik Milah,

Tergamam...

Saya doakan pintu rezeki dibuka Allah tidak lama nanti...Amin..

Sementara itu, gunakan segala kemahiran yang Allah telah anugerahkan kepada Cik Milah...

You are special...

Wasalam

Pp said...

cik milah ...yes, hang on there tough cookies! when you get to the end of the rope, tie a knot and hang on....

cikMilah said...

waalaikum salam, kakElle
thanks for being there. I demam, afer shock. Tak apa, InsyaAllah, matahari masih cerah esok. Life has to go on...

cikMilah said...

Ummi, I saw yr sms as I get home. Thanks dear, Masa tu phone bz sangat - so I turn it off.
I rasa OK now.. later tak tahu lah...

cikMilah said...

Mrs Lvoe, thanks alot. InsyaAllah I wil be fine. Thanks for the doa.

cikMilah said...

InsyaAllah Nora... doakan I tabah dan sabar selalu ya. Allah tak bagi ujian kalau kita tidak boleh menerimanya...

KakAnie,
mungkin ini satu sumber rezeki jugak sbb dapat $$ seketol! InsyaAllah saya akan terus tenang dan sabar, terus berusaha mencari punca rezeki yang lain.

cikMilah said...

KakRina, Allah bagi dugaan ini , mungkin sebagai kad peringatan ; memanggil saya untuk saya lebih hampir denganNya.Memang gawat musim sekarang, Alhamdulillah kita ada Allah, Rasul kitab dan sunnah nya untuk terus mengadap hidup.

cikMilah said...

Queen, thank you for this reminder. It does help..
Mungkin I rehat sekejap, kemudian fikirkan apa I nak buat.

cikMilah said...

LiLA, InsyaAllah, semuga Allah tetapkan sabar di hati. Ya.. things will be all right..

cikMilah said...

Fakhzan, thanks for tips and reminder. I remembered you said about the 100 alam nashrah - and find ways to do it..Alhamdulillah.

Masa tu bukan sedih sangat kena buang kerja; tapi geram sebab tak ada Cha ya nun alif yang kena...

cikMilah said...

Cool down Sis Tulip.
Yes indeed, all of this adalah ujian Allah - akak redha..dan sabar dengannya.
thanks for the doa.


Ja, company yang tutup 2 block plant di Penang tu; sebenarnya pelanggan company kakcik. Directly kena lah..

cikMilah said...

Ta, InsyaAllah dan Ameeen...I m hoping to close this chapter and opening a new bright door..thanks for the doa

cikMilah said...

Azzah, thanks for the confort in yr words.Alhamdulillah, saya tak rasa terhina atau down dengan hal ini. Ilmu Allah dan hikmahnya terlalu luas. Saya yakin, Allah mahu beri saya peringatan denagn kejutan ini. Saya ambil iktibar peristiwa ini sebagai titik tolak untuk bangun dan lebih hampir padaNya.
Ya.. bakes and cakes...nak order..:)

cikMilah said...

Abang Long, benar. Alhamdulillah. Selagi nadi berdenyut, rezeki dari Allah sentiasa ada...Terima kasih atas peringatan yang mulus itu..

cikMilah said...

Kak Nong, InsyaAllah things will get better. Ya, ada hikmah Allah pada semua ini. Semuga saya segera mendapat petunjuk untuk sesuatu yang lebih baik.

KakUmi, Ameen, semuga Dia akan memberi yang lebih baik.
Thanks for the doa ya kak.

Pp,
ALhamdulillah, my husband OK jer tentang ini.. that makes thing easy..