Tuesday, April 14, 2009

Introducing Saudagar Batu.

My husband has a deep passion for gemstone.. aside to big motorbikes. Koleksi batu permata dah banyak sampai tahap "seriau' nak simpan! Kalau travel ke mana-mana, itulah yang di carinya. Sanggup ride motorbike sampai Golden Triangle sempadan Thai . Burma, Laos mencari batu idaman hati...Menyeberang laut ke Myanmar pun sanggup...batu punya pasal, walau pun waktu pas lawatan cuma 2 jam.. sempat lagi membelek batu Burma untuk di bawa balik! Starting with selling to friends and relatives, he got addicted to stone trading via his blog now.

Jom la menjamu mata nengok batu-batu permata koleksi Saudagar Batu as what I call him now.. Batu-batu ni mmg batu asli, bukannya "lab created stone"- sebab tujuan asal dia beli ialah untuk kegunaan sendiri - jadi dibeli yang asli dan diyakini. Tapi bila dah banyak, tak kan la sendiri nak pakai semuanya , kan kan kan..
Kalau nak sembang pasal batu ni, kontek dia ya...tapi kalau nak tau pasal khasiat batu nak halau hantu ke...batu nak jadi kaya ka.. tak dak la kot....

10 comments:

Kak Elle said...

nice collections tapi I tak minat...hehehe

kayteeze said...

Wah....cantik2 batu permata tu... dan mahal juga, kan....

Suka batu delima tu...dan Amethyst..

silversarina said...

Wah, bestnya cikmilah dapat tinggal serumah dengan saudagar batu :)


Nanti nak intai blog saudagar batu tu .

Ibnurashidi said...

Salam...

Ibnurashidi sudah bertukar ke:

http://www.faridrashidi.com

Jemputlah datang.

sya said...

wah cantik2 dan mahal jugakkan. Berkenan yg merah hati tu tapi nantilah bila mampu boleh fikirkan

MAMAMIA said...

Teringat zaman kecik2 dulu ada Saudagar Batu yg jual batu ni dari rumah ke rumah.

I ni clueless pasal batu2 ni. I can name a few, though... Amethyst, Ruby, Sapphire..

Hanya Jauhari aje yang mengenal manikam...

Neeza Shahril said...

batu-batu ni cantik kan kak cik..
neeza suka tengok aje. simpan tak lah pulak..
semoga saudagar batu bakal menjadi saudagar yang berjaya... Ameen...

tulipurple said...

aduishhh...menikam kolbu sungguh..byk lak my feberet karer.cik abg kata,simpan duit dr sekrg..esok bday bley beli senirik..hehe.
semoga suksess selalu!

zino said...

salam kenal....cantik2 batu2 tu.. kepada yg berminat bertambah lah minat nya hehe..

baru jumpa blog dia hehe

Abang Long said...

Teringat kisah SAUDAGAR intan berlian dalam filem lakonan Seniman P.Ramlee