Friday, September 19, 2008

Alahai biskut samperitku....!!!

Tempahan kuih raya tahun ini , saya beranikan diri ambik order lebih sedikit. Rasa macam OK jer mulanya tapi sekarang rasa cuak juga. Kalau tak cuba tak tahu penangannya kan? Adoi, it's not that easy rupanya. Tapi yang best nya, projek sendirian berhad ni boleh bend and curve ikut masa yang sendiri dianjalkan! Tak dak sapa nak komplen kan...he he he...sendiri tahu la kalau tak ikut disiplin ... lepas tu tanggung sendiri bila dah delay dan off timing....Opppss....
Saya main tepung pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Sesudah subuh hingga sebelum maghrib. Malam hari kasi oven tidur jugak! Di tambah cuti 2-3 hari, dapat juga siapkan hapir 90%. Target saya 24 Ramadhan semua biskut kena deliver. Angan-angan tu...nampaknya macam tak kesampaian. Sebabnya biskut Samperit saya tak menjadi. Ramai pulak yang tempah biskut ini. Batch pertama yang saya buat minggu lepas tak ada masalah pun. Tak tau mana silapnya, seharian petang semalam saya fail!
Tolong...
Kenapa jadi begini….Sudah empat kali bancuh, hasilnya sama…entah di mana silapnya..
4 x 7 kuning telur = 28biji
4 x 1 tin tepung jagung B&P
4 x 1.25 cup gula aising
4x 1.5 cup tepung
4 x 1 can/454 g butter golden churn @$9.50
Hasilnya tak menepati standard untuk jualan. Sepatutnya jadi gini.. mekar setaman;

tapi ini pulak hasil kerja semalam.

Dah banyak begini, saya simpan dalam balang plastik. Dah berbalang-balang siap, tapi saya tak tergamak nak menjual kuih yang kemetot gini…
Pening saya tengok balang kuih tak menjadi yang berderet-deret...Saya mengadu dengan kakak ipar. Nak tahu apa katanya.
"Tak apa aih, nanti bawak balik kampung, kak nanti pejam mata bila nak makan. Ha ahhahahh, tak cantik no problem, janji sedap…ke eekkek". Mengekek pulak dia, orang tengah tension nih.....
Betullah rasanya maintain, sama macam yang OK tu, tapi mengapa jadi begini….hu hu hu…
Awat la pulak kembang macam ni; walaupun rasanya tetap macam biasa, tapi tak cantik la...Lagipun nak jual mestilah yang cantik rupa dan sedap rasa..kannnn
Kenapa ya..
Akhirnya saya cuci perkakas baking dan rehat. Susun semula segala tepung , gula, butter...relax. For the first time puasa tahun ini, saya ajak anak pergi beli makanan kat pasar Ramadhan. Melompat anak seorang itu happy teramat nak beli semua benda ...!
Allah mahu menguji kesabaran saya. Nak ingatkan saya jangan lupa diri… bukan terrer sangat buat kuih! OK lah, saya pasrah. Tapi kena juga buat sampai dapat hasil yang mencapai tahap piawaian untuk jualan...
Doakan saya ya..
Samperit ohhhh samperit....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Updated 24th Ramadhan
Ini hasil pertama adunan ke lima. OK , tak kembang sangat.. tapi....ha ha ha :) hangus!!!!!

15 comments:

Kak Elle said...

walaupun tak se elok yg minggu lepas tapi rasa nya sama kan?mungkin mentega nya terlalu kembang tak jadi lesu sikit ..mengembang...takpe nanti hantar sebalang kat sini sya makan dgn mata terbuka:)...

Nanti bila buat lagi banyak bismillah insya'allah akan jadi..jgn tension sgt kuih pun tau dan bolih merasai.

cendawanintim said...

nampak sodap ajer semprit tu..

maklang said...

nanti kirim 3 balang kat kak liza...maklang memang rasa nak buat, tapi since cikmilah tak mo jual tu...kasi kat kita ajelaa..boleh kensel buat kueh...

tak payah tension...relax laa beb...he..he..

zany said...

akak, terlebih gula agaknya kot, he, he, memandai je ai ni kan. agaknya cuaca sekarang tak menentu, bentuk biskut pun meragam. Faham perasaan akak, customer firstkan

cikMilah said...

Betul jugak KakElle..
he he he. nak antar boleh jer.. nanti akak kena makan denagn sudu.. he he he..jadi biskut abuk-abuk!

Cendawan...tapi dok cun la weiiiii
Frust taw...

cikMilah said...

malu lah. kuih tak cantik kasik maklang.. lagi malu kat kak liza...hiks...kalau nak kita kirim yang cantik punya!

cikMilah said...

Zany, rasa-rasanya pun gitu jugak kot. Dah di pukul-pukul telor dengan gula tu, kembang la dia. So I masukkan golden churn tu dlm fridge, and tukar pakai gula icing..we see how....

Sedap nampak tat you...

pB said...

biskut kegemaran pB nie

win said...

Salaam Kak Ja..wah kenapa masa kat Greenville dulu kitorang tak dapat pun rasa biskut samperit K Ja ni eh?Anyway it is soo nice to hear from you...you know it is strange but Roshdan ada mention hari tu that we can find all our old friends yg kat US dulu maybe through Facebook?..apart from Kak Ja, I know K bib is teaching at STF (anak win yg umur 16 tahun kat situ gak)...ok keep up the good work...nanti hantar sikit ke Christchurch ok...

shuhaila said...

xpa..maksu bwa blik ja kg sure licin balang tu nti heheee

Queen Of The House said...

I ada baca kalau kita gandakan adunan, tak semestinya semua bahan digandakan pada rate yang sama ... mungkin kena kurangkan sikit butter atau telur ... tapi tak tahulah banyak mana. Kena tanya expert!

But anyway, good luck Cik Milah ... semoga berjaya juga siapkan order samperit tu. Masa buat kuih tu kena senyum sokmo, jangan tension-tension!

Neeza Shahril said...

yang selalu Ja order tu takde banyak bunga pun kak cik..
Ja tak kisah pun bunga tu.. janji sedap hehee..

MULAN said...

tu jadi biskut bunga melayu.. sebab tak putih sangat.. kalu dekat saya boleh amik yg hangus tu.. saya suka..

salam aidilfitri.. maaf zahir batin..

Akak said...

Salam Cik Milah..

Akak ingin mengambil kesempatan nie utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri & ingin mohon maaf andai ada salah & silap samada yg akak sedari maupun tidak...

mak farhah said...

Selamat hari raya aidilfitri.
Maaf zahir Batin.
Jemput datang ke rumah
;)