Thursday, June 18, 2009

Protest!

Maaf ya posting ni kurang wangi....

Dah jadi kebiasaan kami satu bahagian kerja lebih masa dari bahagian lain. Sebelum ini waktu masuk kami agak flexible ; kalau dah stayback sampai pukul 9-10 malam , esoknya kami masuk lewat sikit, tapi sebelum pukul 9 pagi. HR pun tak pernah hi-light soal late clock-in ni sebagai satu isu - mungkin sebab mereka tahu waktu kami clock-out.
Rupanya ada orang department lain yang tak happy. Boss pun keluarkan arahan suruh kami "improve yr timing". Merungut jugaklah sbb kami semua balik lewat tiap-tiap hari - jarang keluar breakfast atau tea-break. Malah lunch pun escape dengan buah dan roti saja...
Kami datang lewat 30 minit banyak mata memandang dan mulut mengata; kami kerja sampai lewat malam tanpa elaun, sapa pun tak tahu...
Hish... macam budak baru masuk kerja la pulak.. timing pun nak berkira.
Well, no matter how old you are.. time is money.. babe!
Kami perlu pantas, tepat. No delay. Longgoklah bukit sekalipun, semuanya kerlu kami tarah sebelum pulang. Ada juga yang berdiri di sebelah menunggu request mereka di penuhkan pada masa itu jugak!
Gila jadinya.
Letih ? Tak ada dalam kamus!
Anak dan suami.. sendiri jawablah...
kerja-kerja di rumah, sendiri bereskan...
bye ym, ber blogging pada waktu kerja.. no way Jose!
urusan dengan bank, pejabat pos, bayar bill, beli barang keperluan rumah.. tunggu hujung minggu.
Sedihnya ada satu arahan baru - elaun di ketatkan. Sesen pun tak dibayar jika balik sebelum pukul 9.30malam. Kalau sesekali, tak kisah lah, tapi sejak seminggu dua ni dah jadi rutin harian.Adik-adik yng belum berkahwin tak kisahlah..boleh stayback dan boleh claim elaun. Bagi kami yang ada keluarga...tak mampu nak sambung kerja lagi kalau jam naik ke angka 8.00malam.
Kerja lebihmasa dari pukul 5.30 hingga 8.00 malam tu di kira kerja kebajikan sajalah..
Kalau nak ditinggalkan kerja tak siap; nanti esok pagi ribut taufan melanda.

Kesian kami kan; projek baru bertambah; good for the company's stability;
tapi kami kerja berganda loooohhh...
staff yang resign tak berganti
yang cuti bersalin pun tak ada staff sementara yang ganti...
minta assistant ; frozen headcount
Director kami yang pencen pun belum ada pengganti

Ni dah arahan baru; untuk kami claim elaun, mesti kerja tambahan 4 jam. ( Sebelum ni, 2 jam)
Kami tak setuju. Protest!
Esok kami semua nak pakai baju hitam!

Kami tahu, tak ada yang akan berubah. Kerja tetap kerja. Elaun tetap diketatkan.Nothing will be changing. Sementelah langkah kami selalu di perhatikan, silap sedikit dicungkil dan dibesarkan; kami cuma nak tengok reaksi:Just for FUN!

( fikir balik , macam kerja bodoh jer... tapi orang yang menjolok sarang tebuan kami pun lebih kurang jer usia dengan kami....let's have FUN tomorrow)

10 comments:

ummi365 said...

wow.. let's wear black tomorrow..

zino said...

sabar je lah

Kak Elle said...

hmmm...susah..susah..
cikmilah it exceed MOL requirement of 42hours/week

tapi apa nak buat mcm ni kan kalau kerja dgn majikan?sabar ye..

silversarina said...

Protest je..paling tidak majikan tau perasaan kita .

sya said...

Begitulah kalau ada tukang mencucuk..

Neeza Shahril said...

hmmm.. macam tu pulak ya. may be those people never tried to put their shoes in someone else shoes..
baru dia tahu betapa ketatnya kasut tu.. hehehe..

aNIe said...

Hmmm...membaca aje dah dpt bayangkan situasi yang cik milah hadapi..

Sabar ajelah...di tempat kerja biasalah kan...macam2 kerenah...sakit kepala memikirkannya

cikMilah said...

Ummi, mmg ada yang panjangkan leher..dan tertanya2...ada apa occasion sbb.. kebetulan, Boss pun pakai hitam jugak!!!!
Kahkahkah

maklang said...

maklang pakai itam bunga pink ari ni...bukan protest tu...

sabar lah cik milah...tapi kadang hangin jugak kalau asik balik lambat aje kan...

take care ye ..jangan kerja sampai sakit pulak!

kat opis kami senyap sikit...project kureng...sampai penat tunggu nak ade kerja!

KAMATO said...

Tak pa, nanti hujung tahun bos bagi bonus