Monday, November 3, 2008

About Tok.. and of Our Almost Missing Solat

Seen her condition on Saturday - I convinced Abah and BIL then we took her to hospital right away, and the best is to refer her to the nearest hospital . Her breath is short and her face and both of the feet swollen. Kesian sangat tengok dia diam tak bersuara sambil berteleku atas kerusi. Teringat aruah MaK dulu. Kalau jadi macam ni, myKakak akan cepat-cepat bawa kehospital.

I accompanied her to the doctor and requested an X-ray onto her lung. Yeah...her lung swollen and that caused her short breath..As my silent guessing, she is warded. To be exact, dr gave her options either to give medication and go home and get the urine flow naturally or get it done by hospital procedure . I left the decision to be made by her own blood and flesh besides my silent doa for her to be warded here ( they have plan to take her home then send her to private hospital). Tak sampai hati la..nak transport dia sana sini. dengan keadaan dia yang lemah dan semput gitu... I suggested to my hubby to let her making her own choice which she finally wanted to be warded there at the GH. Hubby and BIL went home to get some rest and check on kids we left at Tok's house. BIL has to go back to KL , he's sitting on his exam this week.
I was more prepared this time. I had in my Sew Pretty Pink bag a bottle of drinking water, a pack of biscuit, asam boi and a novel to read. With a bundle of telekung in , this bag had turn up to a good pillow, at the same time my phone and purse are safely intact if in case I fall asleep.

At once,her short breath became intense and I called the nurse. Know what her answer was?
"so, nak bagi dia oksigen ke kak?"
Saya macam nak telan itu nurse hidup-hidup! Do I look like one of those doctors? Do I need to advise you what to do? Nasib baik tak meletup ayat-ayat ni!
"Dr tak bagi order suruh letak oksigen, pasai tu saya tanya kak.." Agaknya dah gelabah kot dia, Saya tenung dia dengan mata bulat dan geram!

"Sebab masa dengan dr tadi dia tak penat terok macam ni!". Lancangnya engkau cikMilah!

Saya memang tak boleh tolerate kalau petugas dok lengai tak tau apa nak buat waktu emergency . Sebab ini memang tugas dia. Kalau tak pasti, refer la kat doktor ka, atau misi yang lebih senior. Yang mai tanya kat penjaga pesakit tu buat apa! Tok tenang semula selepas bbrp waktu oksigen di pasang, mukanya mula merah, peluh mercik lagi. Saya salinkan pakaian , pakaikan dia baju hospital dan dia tidur.

I need a bath and wanted to lye down flat. Both of my legs are swelling - water retention agaknya sbb agak lama kaki berjuntai di kerusi malam tadi. Saya tunggu Abah datang, kemudian balik mandi dan berkemas sbb kami kena balik Penang. Times up. Esok hari sekolah dan kerja.

Bila datang balik ke wad, baju hospital Tok dah lembab sbb dia banyak berpeluh. Saya offer nak lapkan badan dia. Menitik gak ayaq mata ni masa lapkan Tok, sbb teringat aruah MaK dulu - dia suka kalau saya lapkan badan dia. Selesai lap badan dan kepala, saya sapu bedak dan salinkan baju. Kasi pakai kain batik dan baju Kedah.. hmmm... baru nampak segar sikit dan wangi lagi...Lega rasa hati bila mak dah mula bercakap dan senyum. Tapi memang tak sampai hati nak tinggalkan dia. Waktu kami tinggalkan dia, ramai jiran-jiran datang ziarah.

Selalunya, kami bertolak pukul 6 petang dari kampung, jadi bila sampai Dataran Gurun, memang ngam-ngam masuk waktu maghrib. Kami suka berhenti di sini sebab kemudahannya cukup dan ruang solat wanita juga luas. Bilik air bersih dapat menampung ramai pengunjung. Tapi semalam kami bertolak 30 minit lewat. Saya ingatkan anak-anak, ambil wuduk siap-siap di hospital, jadi nanti kami tak perlu buang masa di bilik air kat Dataran Gurun.

Jalan pula agak sesak dengan lori dan trailer yang menguasai kedua-dua lorong. Saya dapati trailer ini bergerak dalam kumpulan antara 3 - 5 biji .Sepatutnya mereka di lorong kiri sebab trailer ni agak kurang laju berbanding kereta. Ini tidak, kedua-dua lorong pun mereka guna jadi berderetlah kereta di belakang trailer yang guna lorong kanan itu. Perjalanan dari Jitra ke Gurun selalunya cuma 45 minit - sekarang sudah pukul 7.30 kami masih belum separuh jalan!
Nak potong macamana, ada dua tralier beriring sepanjang jalan. Mereka macam berlumba masing-masing tak nak beri laluan. Saya ketap gigi jer.. rasa macam nak...honnnnnnnn panjang!
Bila nak masuk ke kawasan Dataran Gurun, barulah trailer yang sebelah kanan tu memotong trailer yang sebelah kiri jalan.. apalagi semua pecut....
Tiba di sana, maghrib sudah tua... Cari parking lot pulak!. Banyak kereta, macam biasa. Tapi yang saya kesalkan mereka lepak-lepak di ruang parking, sembang-sembang.... Sepatutnya mereka lebih ambil kisah. Jangan la lepak kat situ, orang lain pun nak park jugak. Bukan orang muda saja. Yang berkopiah lebai pun lepak sama kat situ. Kalau dah solat tu, undurla kereta atau pi la sembang kat tempat lain. Kerusi banyak kat dataran tu..Inilah orang kita kan, tak bertimbang rasa. Sepatunya kenalah faham, kemudahan awam untuk di kongsi, bukan monopoli.. sikap aku punya dan aku masuk dulu, pentingkan diri sendiri...sukar dikikis...
Kami terpaksa parking kat stesyen minyak nuuun jauh dan menapak hampir 80 meter ke surau. Nasib baik masih berwudhuk , basuh kaki dan sempat lah tunaikan solat dlm surau yang hampir lengang...

Ya Allah, jika ini yang Engkau aturkan, aku mohon Engkau berikan bersamanya kasih sayang, rahmat, kekuatan, ketenangan ,keteguhan dan kekuatan pada kami.. Amin....

16 comments:

Kak Elle said...

semoga tok cepat sembuh dan berpeluh tu mungkin demam milah..yelah kalau pneumonia selalu nya dtg dgn demam.

Queen Of The House said...

Semoga Tok (your MIL kan?) cepat sembuh. Teringat arwah my grandmother (yang kami panggil Tok) setiap kali dia semput my husband and I lah yang bawa dia pi hospital (Kedah Medical Centre/PPU) for her oxygen (nebuliser). Ada sekali tu, dia pi Hospital Alor Setar sendiri ... walaupun dah umur 80, she was active and suka jalan se pekan! Kadang2 dia naik beca. Jenuh kami dok kena cari dia warded kat ward mana. Sedih pulak masa tu, walau pun ada anak cucu, she chose to be independent. Dah la tu ... although entitled to first class based on my grandfather's kad pencen, misi2 kat situ tak kesah nak usahakan, sampai kami anak cucu request barulah depa kelam-kabut. Tu lah ... my impression of hospital kerajaan.

cikMilah said...

Thanks Kak Elle, itulah harapan dan doa kita. Kesian tengok badan dah uzur menaggung semput.

cikMilah said...

Queen,
Yes, Tok is my MIL.
aruah Tok you satu geng dengan aruah my mother. Kalau dah rasa OK after the nebuliser, mula lah dia jadi misi , dok pi jaga orang lain.Lauk kat wad biasa tu kan ala kadar saja.. dia syer lauk dr second class dengan geng kat wad biasa....
Naik beca? ha.. I can imagine sbb HAS dekat sangat dgn jalan.
New Hospital Sultanah Bahiyah is better , tapi kalau nak apa-apa semua kena voice-up!

simah said...

salam akak...
maaf lama dah tak datang sini.. tak sempat nak blog hop..

tok dah baik dah ka akak? semoga dia cepat sembuh...saya dapat bayangkan perasaan akak bila nurse tu tanya soalan tak cerdik tu kat akak....

take care... doa kami setiasa utk akak sekeluarga....semoga tok cepat baik..

sya said...

Semuga Tok cepat sembuh.. kalau kena pd sya nurse tu mau jugak dilaser, agaknya orang baru lom berapa konfiden kot

Mimi Amilia said...

Semoga ur MIL cepat sembuh.Baca entry ni rasa cam baca novel pun ada..

silversarina said...

salam,

Kami doakan agar Tok segera sembuh. Amin .

Masa akak jaga arwah abah kat GH Ipoh dulu , akak yang bagitau nurse yang tank oxygen pesakit sebelah katil abah tak berfungsi, baru nurse ambik tindakan tukar tank, tapi memang dah ajal pakcik tu , tak lama lepas tu dia meninggal ... pelik kan , nurse yang dah bertahun belajar tapi kurang peka perkara yang penting macam ni.

Tie said...

Tie kagum dgn cik milah. Begitu cekap urus segalanya. Tie tak pernah ada pengalaman begitu. Akan tie ingat supaya lebih bersedia kiranya menghadapi situasi sebegitu di masa akan datang.

aNIe said...

Salam cikmilah...semoga tok akan sembuh sepenuhnya...geram jugak ngan nurse tu...agaknya dia gelabah kot...atau orang baru...

Rasanya pengalaman cikmilah dengan arwah mak dulu membuatkan cikmilah tak kekok menguruskan tok...

Semoga semuanya baik2 sahaja...Ameen...

cikMilah said...

Salam Siamh, thanks for dropping by and the doa.

cikMilah said...

Sya, nope. She is not new. Depa ni kena hantar gi kursus service industry.. Satu lagi depa dah sebati dengan mentaliti, "buat apa yang di suruh"...

Diah said...

Salam. Sian kat Tok.Harap akan
pulih semula.Kirim salam ngan Tok
and jaga diri baik-baik. Tok mesti
bangga Cikmilah disampingnya and
take care for you...err

cikMilah said...

Thanks Rina. Itulah kan, kena ada penjaga kalau duduk kat hsital kerajaan ni...

Salam Tie, bukan cekap..tergagap jugak. Tapi kakcik pernah lalui situasi macam ni 3 tahun lepas masa jaga aruah mak. masa tu myKakak dan abang-abang semua turun padang...dapat la belajar...

cikMilah said...

kakAnie, alhamdulillah, pengalaman sedikit tu jadi panduan. kasih sayang kita yang sebelihnya...
Bukan org baru lah misi tu, agaknya dia cuba nak beramah tamah.. tapi tak kena gaya dan keadaan...

cikMilah said...

Terima kasih Diah. InsyaAllah nanti jumpa dia boleh sampaikan salam.
Tok dah keluar tapi masih under observation...