Monday, December 1, 2008

My First Tag & My first Friday off...

Yargghhhh.....kena tag dari Sya minta gambar my workstation!
Sebelum tu.. pst.. Tulip.. hari ni bahasa tadak bunga...hahaha
Dua minggu lepas, ya Sya; baru hari ni boleh buat. Dok fikirkan macamana nak cerita tanpa gambar. Ya, tanpa gambar sebab tak boleh ambik gambar. Kamera adalah no no no item di tempat kerja saya. KakElle pernah suruh ambik dengan hp...alamak, itu hidden security camera mana-mana pun ada. Takut woooo, kalau kena bukan saja kantoi tapi penalty amat berat. Syarikat saya bekerja ni certified by Mi(,080ft, jadi kena jaga customer related material, COA, licence , serial number and so on....Security is rigid. No tolenrance, no flexibility.
Back to my workstation. Macam work station orang lain, semua kelengkapan agak serupa,tak yah la cerita kan...Saya tuliskan di sini 3 benda pelik yang rasanya jarang orang lain tak buat
Kalendar -ini benda harus ada kat mana-mana pun. Lainnya saya ada banyak kalendar kat work-station saya. Semuanya untuk kegunaan harian. Yang pertama kalendar kuda. Ha ha haha. Jangan tak tau, saya suka kalendar kuda - semuanya jelas dan nyata, informasi lengkap. Satu lagi 3 month kalendar yang ada 3 bulan tertera atas satu muka; bulan lepas, bulan terkini dan bulan depan. Ia penting sangat utk kerja-kerja planning dan forecasting saya selain untuk memantau kekerapan cuti! Dua tiga lagi fiscal kalendar pelanggan dan pembekal menanda suku tahunan syarikat mereka. Ada syarikat yang fiscal year bermula Januari sama macam calendar year dan ada pula yang fiscal calendar bermula pada pertengahan tahun. Mengelak keliru, saya lekatkan pada dinding, yalah ..sudah tua ingatan pun sudah tumpul, tak payahlah simpan dalam kotak memori.
Kat dinding sebelah tepi ada sebaris perhiasan comel-comel yang dihadiahkan kawan-kawan. Selalunya bila ada yang bercuti keluar negara ada sajalah perhiasan comel yang diberi sebagai tanda mata. Inilah antaranya.. yang ni dah saya bawa balik ke rumah sbb tak nak sarat sangat koleksi atas meja tu...Yang ketiga ialah management diary. Saya masih guna management dairy sebab tak betah gunakan PDA. Jarang orang guna management diary sekarang. Beberapa tahun lalu, saya dihadiahkan PDA,tapi sampai kini saya lebih suka guna management diari. Tiap-tiap petang tulis "things to do" untuk hari esok, bila kerja tu dah siap saya tulis DONE.. he he he...puas rasa hati. Bila balik saya simpan dalam lagi dan kuncikan. Kalau lah hilang... hilang punca saya jadinya sebab semua nota ada di situ.

Jumaat kelmarin bermula lah Friday off day; mulanya macam seronok dapat cuti 3 hari seminggu tapi kami sesama sendiri macam "blank" tak tahu apa nak buat. Alhamdulillah untuk saya memang sentiasa ada kerja. Seminggu dua ini tempahan kuih dan kek sentiasa ada hingga hujung Disember. Inilah rezeki yang tak disangka-sangka. Ginilah rupanya work station saya kat dapur pada hari Jumaat kelmarin. Yang tu cupcake coklat di tempah kawan rapat saya di pejabat untuk meraikan graduan sulung tadika miliknya. Ada yang dah masak kat atas redai; dan ada juga yang dalam tray menanti nak masuk oven. Itu yang dalam pinggan tingkat tu yang dah siap letak foundation,belum solek lagi. Benda kecil2 dalam bekas 4 segi transparent ialah mini nozzle saya, sebelahnya aising yang siap di warnakan pink dan hijau. Aising plain dalam plastik bekas aiskrim tu. Mudah letak dalam tub aiskrim ni sebab klau ada lebihan, tutup jer dan terus simpan dalam petiais. Nampak tak kertas yang ada tanda warna oren tu? Itu senarai nama murid-murid tadika - saya nak tulis nama mereka atas cupcake, senang nanti tak payah rebut-rebut...Jangan tak tau, kalau tulis nama atas cupcake saya guna tangan kiri, padahal kalau menulis biasa saya tulis dengan tangan kanan. Pelik tak? Ini ha.. hasil tulisan tangan kiri...
Untuk tetamu lain, saya warna yang sama, cuma pelbagaikan corak free hand saja dan tak ada tema tertentu cuma warnanya masih hijau epal dan merah jambu.


Kek coklat harijadi ini juga dari workstation di dapur pada hari Jumaat..Simple, tempat kosong tu saya letakkan strawberi, lupa pulak nak ambil gambar bila dah siap...

14 comments:

Ummi365 said...

yeah... alhamdulillah ada rezeki

Kak Elle said...

lah nama saya takde pun ....

cikMilah said...

itulah kan Ummi, tiap kejadian tu mesti ada rahmatNya. Alhamdulllah...


Kak Elle, over age limit la ... itu anam tahun punya nama...ha ha ha.

aNIe said...

CikMilah...rajinnya buat kuih...akak ni kuih raya pun terbengkalai tak buat...heheheh...

cikMilah said...

kak Anie, Sy memang suka buat kuih dan kek. Tambahan pulak sekarang ni kerja 4 hari seminggu dan Alhamdulillah ada yang order...

Neeza Shahril said...

aik! pelik kan.. camana tulis biasa tangan kanan bila nak tulis guna icing tangan kiri pulak.. tu lah namanya creative kak cik :)

sedapnya nampak cup cake tu.. bila lah nak merasa.. hmmmmm...

sya said...

Cik Milah.. kita ni sama mesti ada kalendar yg ada 3 bulan tu,kak sye mesti ada at least 3 kalendar gak.. satu table top utk tulis2 dan satu lagik tampal kat dinding. Lagi satu now dlm bentuk software utk tulis keja2

Pandai cik milah tulis atas kek.. kak sya a bit kekok kalau nak tulis2 ni

tulipurple said...

kan dah habaq...mesti byk tempahan cuti2 ni...huhu,teringat kek coklat panas2 sis aritu...sedappp banget.sy berebut2 ngan DQ,siap sorok dr dia lg..hahaha.

p/s:kali ni tak dak bunga2,tp penuh ngan cake bunga2..ahaks'

cikMilah said...

Tak tau la ja, kalau buat denagn tangan kanan tak menjadi...
Ala...kesian dengar...rasa nak terbang pi antaq...

cikMilah said...

Sya.. hi hi hi sama lah kita.
Dulu pun tak pandai , tapi lelama buat jadi biasa. Tapi sebenarnya itu pun belum cukup cantik..

cikMilah said...

Oit, apa ni.. sorok kek dari DQ...
ha ha ha. mak denagn anak sama-sama cute!

silversarina said...

Cantiknya cupcakes tu...memang pandai cikmilah ni...tak sabar nak makan kek tu :P

Ibnurashidi said...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha juga buat Makcik MIlah dan semua muslimin muslimat seluruh dunia.

Jangan lupa ibadah korban bagi sesiapa yang mampu:D

Banyak ke buat juadah raya?

cikMilah said...

salam kak rina. thanks.nanti lepas makan kek tu, kalau sedap kaso tau orang yek, kalau tak sedap kasi tau saya...he he he.,

Salam Aidiladha, Farid. InsyaAllah, persiapan ala kadar tapi tetap meriah. Makcik at kampung , meriah korban di sini.