Tuesday, February 24, 2009

Coklat

Updated with pics..
: maaf ya, ada problem sikit tak boleh upload gambar..

Asyiknya kalau dapat menikmati coklat. Hati panas pun jadi sejuk bila coklat mencair dalam mulut. Saya memang suka coklat dalam bentuk apa sekalipun tak kiralah minuman coklat, aiskrim coklat, kek coklat , asalkan ada coklat semua saya suka. Tak faham saya kalau ada orang cakap tak suka coklat kerana bagi saya ia amat istimewa. Saya pernah terbaca sebaris ayat yang diungkapkan seorang Inggeris yang buat kajian tentang coklat ( maaf tak ingat namanya ) Katanya,"9 out of 10 people like chocholate, with the 10th is a liar!" Macam lawak bunyinya dan agak prejudis sebab orang yang buat kajian dan rumusan ini pun seorang professor yang amat suka coklat! Saya percaya ungkapan ini benar. Pengalaman sendiri tentang seseorang yang selalu sebut, "I don't like chocolate". Tapi kalau saya makan aiskrim coklat ke, dia lah yang mengendeng minta dibelikan yang coklat juga. Begitu juga kalau ada yang bawa kek coklat ke pejabat, malah bila pejabat kami menerima pemberian coklat dari pelawat atau boss, orang itulah yang lebih-lebih. ( Saya mengata yang benar!)Setidak-tidaknya ungkapan orang Inggeris tadi saya nampak kebenarannya di depan mata.
Saya berangan-angan mahu buat coklat sendiri. Punyai kiosk coklat sendiri....kalau tak laku dijual; sendiri buat sendiri makan...hahaha, tak rugi kan! Cuti panjang sebulan lalu membolehkan saya merealisasikan anganan ini. Setelah 2 kursus teori dan praktikal,saya nekad melabur duit membeli bahan mentah yang original iaitu "Belgium Chocolate", cocoa butter, acuan dan perkakas lain.( sorry.. nak angkat diri sendiri). Coklat yang saya hasilkan, Alhamdulillah.. menepati cita yang saya angankan.
Enjoy....fresh coklat

Sample untuk cenderahati perkahwinan jiran: 4pcs in a box
Lollipop.

more to comes......

28 comments:

Ummi365 said...

mana gambar ?

tulipurple said...

alahai...dia wat hal lagi..takde pic plak.
patutlah kek coklat sis superbbbbb!!hantu coklat rupernye..hehe,nnt wat coklat bentuk tulip ek..cari aaa mould dia..ihiks'.
tahniah sis!!cayalah...

Kak Elle said...

I don't see any picture where is it?...hahaha ...nak jugakkkkkkkkkkkk....hehee

Tie said...

Ada tepek gambar cokelat ke ??

Tie tak nampak laa... ke rabun ni..hu hu....

Kak Elle said...

oh dear cikmilah ...kami berempat drooling ni walaupun tak nampak gambar....mana gambar nyaaaaaaaaaaaaa?

cikMilah said...

Ya ampun..ummi ya ampunnnnn. Tapi sudah update dengan jayanya.. hehehe

Wawa.. mmg tgh mencari mould tulip la, maple leaf la...hehe.. kita boleh buat coklat kaler purple jugak!!!!

Kakk.. so sorry bikin you drolling....tu ha dah update.


Alamak Tie tak rabun la sayang...akak ni ha yang ada probem waktu upload gambo tu.. hihi

Ummi365 said...

Nak order boleh? hantar KL...serious ni . Cair tak rasanya.

Abang Long said...

Abang long memang PENAGIH TEGAR COKLAT !

Wahai Cik Milah. Namamu HARUM SEGAR di Blog Abang Long.

Silalah jawab dengan sejujurnya.

TERIMA KASIH.

maklang said...

Semalam tengok tak de gambar...pagi ni baru ada gambar..

cantek comel coklat tu...
pasti sedap tu..

Queen Of The House said...

Cantiknyeeeeeee!!! Sedapnyeeeeeeee!!!

CikMilah ... nak cari moulds macam di sini? http://www.kitchencapers.net/shopstore/cakedecor.htm
Tapi di tak deliver ke Msia kot. S'pore aje.

cikMilah said...

Hi Ummi, u will recieve it sonn. InsyaAllah


Alamak, apa ni Abang Long..saspen chek!hehe
Nanti kita natar sikity coklat ya..

Maklang, comel macam mould.. hehe

Great thanks Queen...
kita nak cari sampai dapat. hehe

aNIe said...

Cik Milah...cantik2nya coklat tu...mesti sedap sebab menggunakan bahan yang original...

Packing dia pun cantik...

zany said...

pssstttttt, kak cik, resepi, resepi.......


bestnya mamam cokelat, kalau saya pandai buat sendiri saya kurangkan gula. yang jual kat kedai tu manis yang amat. Lagi banyak makan lagi ketagih.

Mrs LVoe said...

akak buat ker nie??? wow!! so impressed

cikMilah said...

KakAnie, coklat buatan sendiri mmg sedap,berbaloi lah dengan bahan mentah nya..:)

cikMilah said...

Zany dear, buat coklat ni tak ada resepi.. (?) Ia kombinasi teknik dan seni...dan ya, no sugar added.


Sha.. nak rasa?

Neeza Shahril said...

neeza suka coklat! neeza suka sangat!!! tadi pun teringat ada beli hersheys choclate a few days ago tapi rasanya dah habis kena makan dengan anak-anak..
nak lah jugak coklat tu kakcik.. nampak sangat sedap tuuu..

nak order boleh tak? tapi tunggu dekat2 bulan 6.. sebab masa tu baru Ja balik malaysia :)

betul tu.. tipu kalau orang kata tak suka coklat sebab chemicals dalam coklat boleh membuatkan hati tenang.. :)

Cat Cat said...

Wah CikMilah, pandai ko buat cokelat ya... Looks so good, CikMilah. Cam yang jual kat kedai...

Psssst, ni kot kot nak FedEx ke sini, cair tak cokelat tu...??? :D

Nong said...

Looks delicious. Yum Yum... Boleh order dari KL ke?

cikMilah said...

Ja,suka coklat juga ke.. InsyaAllah bisa di atur untuk tempahan..

cikMilah said...

Aha Cat..suka punya pasal I pergi melabur duit belajar coklat hehehe
..Nak fedex OK jer.. , tapi lagi elok ko beli jer kat sana..

cikMilah said...

InsyaAllah KakNong.. sy tengah bersiap utk tempahan 1500packs untuk cenderahati majlis perkahwinan di KL, bulan Mei.
Kalau utk makan sendiri atau hadiah, kita pos jer..:)

Tie said...

Alamak !!

Baru nampak cokelat tu...

Huh ! Geramnya....dah terliur ni...

Ezza Aziz said...

sedap nya cik Milah....cantik pulak tu..saya ni hantu coklat..biar lah apa orang nak kata...coklat tetap puuujaan hati ku...nak sikit leh!!!(dengan muka tak malu nya)

ZLAA said...

Salam Cikmilah,

Dah kembali berkarier ya? Maaf lama tak sempat menjengok mana-mana blog. Sibuk sungguh. Tetapi tumpang gembira bila baca entri yang lepas. Tahniah.

fieza said...

maksu,

sedapnya coklat..

nak tempah coklat tu tuk wedding

p/s: tempah awal 3 thn leh ker? haha

cikMilah said...

thanjs for dropping by Zlaa. Alhamdulillah...

Amboi cik Fieza, habihkan degree baru kahwin ya..coklat tu bisa di atur.. hehe

the author said...

cikmilah,
bukak kelas coklat takk?nak blajaq leh ke?hehe
-najah-
http://raiyanz.blogspot.com